In de voortdurende strijd tegen klimaatverandering en de stijgende vraag naar duurzame gebouwen, is het Energieprestatiecertificaat voor Niet-Residentiële Eenheden (EPC NR) een belangrijk hulpmiddel geworden. Het EPC NR biedt waardevolle inzichten in de energie-efficiëntie van niet-residentiële gebouwen, zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen, en geeft richting aan de stappen die nodig zijn om deze eenheden te renoveren naar een koolstofneutrale toekomst.
Wanneer is een EPC NR vereist?
Het EPC NR is verplicht voor niet-residentiële gebouweenheden bij verkoop, opstalrecht en erfpacht, en bij verhuur wanneer een nieuw huurcontract wordt afgesloten. Vanaf 1 mei 2023 is het certificaat ook verplicht bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom. Het doel is om potentiële kopers of huurders te informeren over de energieprestaties van het gebouw dat ze willen verwerven, en eigenaars te begeleiden naar de doelstelling van koolstofneutraliteit.
Het EPC NR is niet nodig als slechts een deel van een gebouweenheid wordt verhuurd, bijvoorbeeld een kleine kantoorruimte in een groter kantoorgebouw.
Wat omvat het EPC NR?
Het EPC NR bestaat uit twee belangrijke elementen: de energiescore en het energielabel. Het energielabel, variërend van G (slecht) tot A (goed), geeft in één oogopslag de energieprestaties weer. Dit helpt potentiële gebruikers de energie-efficiëntie van het gebouw te begrijpen. Het EPC NR bevat ook aanbevelingen voor energiezuinige aanpassingen, hoewel deze niet verplicht zijn.
Bovendien kunt u uit het EPC NR afleiden welke aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan de renovatieverplichting. Dit is een belangrijk aspect voor eigenaars en potentiële kopers of huurders, omdat het de weg wijst naar een duurzamere toekomst.
Kleine Niet-Residentiële Eenheden (kNR)
Eigenaars van kleine niet-residentiële eenheden hebben de mogelijkheid om een EPC kNR te laten opstellen. Dit certificaat is vergelijkbaar met het EPC voor residentiële eenheden en is ontwikkeld voor kleine niet-residentiële gebouweenheden die sterk lijken op woningen qua architectuur, installaties, materialen en gebruik.
Procedure voor het opstellen van een EPC NR
Het opstellen van een EPC NR is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen verschillende partijen:
Rol van de Gebouweigenaar:
De eigenaar van de eenheid of de houder van een zakelijk recht is verantwoordelijk voor het opstellen van het EPC NR. Bij de verkoop of verhuur moeten bepaalde elementen uit het certificaat in advertenties of bekendmakingen worden vermeld. Dit geldt ook voor makelaars en notarissen.
Daarnaast is het verplicht om jaarlijks de meterstanden te registreren om het hernieuwbare aandeel te bepalen in het kader van het EPC NR.
Rol van de EnergieDeskundige:
Het EPC NR wordt opgesteld door een erkende energiedeskundige type D. Deze deskundige voert ter plaatse vaststellingen uit, controleert isolatiematerialen, ramen, verwarmings- en koelingssystemen, ventilatie, en registreert meterstanden en metingen van hernieuwbare technologieën. Ze gebruiken door de overheid goedgekeurde software voor het opstellen van het EPC NR.
Rol van de Gebouwgebruikers:
Gebouwgebruikers moeten, indien gevraagd door de gebouweigenaar, alle benodigde energiegebruiksgegevens verstrekken voor het bepalen van het energielabel in het EPC NR. Het Energieprestatiecertificaat voor Niet-Residentiële Eenheden (EPC NR) is een essentieel instrument om onze gebouwen duurzamer te maken en een bijdrage te leveren aan een koolstofneutrale toekomst. Door te voldoen aan de verplichtingen en aanbevelingen van het EPC NR, dragen eigenaars en gebruikers bij aan een groenere en meer energie-efficiënte samenleving.
Bespaar tijd en laat uw EPC- en Asbestattest tijdens één afspraak opstellen!
Het gelijktijdig laten opstellen van een EPC en asbestattest biedt efficiëntie, kostenbesparingen en waardevolle inzichten, en bereidt u beter voor op vastgoedtransacties. Als u op zoek bent naar betrouwbare service, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor zowel uw EPC- als asbestattest-attest.
Comentários