Openbare verkoop altijd afronden op één dag?Eén zitdag voor openbare verkoop sinds 01.09.2018... Voor elke gedwongen en gerechtelijke openbare verkoop na 31.08.2018 gebeurt de toewijzing op één enkele zitdag. De mogelijkheid tot hoger bod binnen de 15 dagen bestaat dus niet meer. Een gedwongen verkoop is bv. de verkoop van een goed in het kader van een beslag. Een gerechtelijke openbare verkoop gebeurt bv. bij verkoop van een pand van een minderjarige.


En bij vrijwillige openbare verkopen? Daarvoor kan wel nog steeds een recht van hoger bod voorzien worden.


Ook dat wordt echter afgeraden... In de praktijk raden notarissen echter af om in dat geval de mogelijkheid van een hoger bod na één zitdag nog te voorzien. Het systeem van hoger bod is immers zeer kostelijk. Het feit dat een eerste zitting toch niet definitief is, maakt dat veel mensen afwachten en zien wat er de eerste zitting gebeurd is. Een mogelijkheid van een hoger bod voorzien, creëert dus een extra en eigenlijk overbodige kost.


Sinds 01.09.2018 is er in principe geen hoger bod meer mogelijk na een eerste zitdag. Het kan enkel nog voor vrijwillige openbare verkopen indien de verkoper(s) dit wil(len), maar ook dan wordt het afgeraden.