top of page
MEXP Asbest attest (1).jpg

Asbestattest: wat u moet weten

Een asbestattest, ook wel bekend als asbestinventarisatieattest, wordt opgesteld door gecertificeerde asbestdeskundigen na een grondige inventarisatie van een gebouw. Bij MEXP hebben we een ervaren team van deskundigen die gecertificeerd zijn om zo'n inventaris op te stellen.

Het asbestattest bevat gedetailleerde informatie over de aanwezigheid van asbest in materialen en bouwonderdelen, de locatie van deze materialen binnen het gebouw, de huidige staat van het asbest en de veilige beheer- of verwijderingsmaatregelen. Deze informatie is essentieel voor potentiële kopers van een gebouw, omdat het hen inzicht geeft in de mate waarin het gebouw "asbestveilig" is. Volgens de wet moet een asbestinventaris beschikbaar zijn en aan kandidaat-kopers van een gebouw worden verstrekt voordat een compromis of notariële akte kan worden ondertekend.

MEXP Asbest attest (2)_edited.png

Verplicht asbestattest bij verkoop woning in Vlaanderen.

Sinds 23 november 2022 moeten verkopers in Vlaanderen bij de verkoop van een woning of gebouw van voor 2001, een asbestattest verstrekken aan de koper. Asbest is een gevaarlijke en kankerverwekkende stof, dus de aanwezigheid ervan moet bekend zijn bij de aankoop van een woning. Zichtbare bouwproducten moeten worden geïdentificeerd als zij al dan niet asbestvezels bevatten. Een asbestinventarisatie is van essentieel belang bij de aankoop of voor het starten van verbouwingen, gezien de gevaarlijke aard van asbest.

Graag meer informatie? Wij bellen u!

Wat is een asbestattest en hoe vraag je het aan?

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Het geeft informatie over welke materialen of delen van het gebouw asbest bevatten, de staat van het asbest en hoe het veilig beheerd of verwijderd kan worden.

 

De inventarisatie voor een asbestattest is 'niet-destructief', wat betekent dat alleen de asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij dagelijks gebruik van het gebouw worden beschreven. Hierbij gaat het voornamelijk om visueel waarneembare bouwmaterialen. Er worden geen wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij een destructieve asbestinventaris gebeurt dit wel. Tijdens de inspectie wordt gekeken naar wat visueel herkenbaar is of welke materialen mogelijk asbestvezels bevatten.

 

Heeft u vragen over dit attest, neem dan gerust contact met ons op en een van onze experts zal contact met u opnemen.

 

Wilt u niet langer wachten en alvast zorgen voor een asbestveilige omgeving? Vraag dan zo snel mogelijk een offerte aan voor het opstellen van de asbestinventaris, zodat u het attest tijdig kunt laten afleveren door OVAM. Als u uw woning in Vlaanderen verkoopt, moet u weten dat er jaarlijks ongeveer 50.000 attesten worden afgeleverd. Als u nu denkt aan de verkoop van uw woning, kunt u het beste nu een gratis offerte aanvragen.

MEXP Asbest attest (3).jpg

Hoe verloopt een asbestinventarisatie

1. Verzameling van technische informatie

We verzamelen uitgebreide technische informatie over de plannen, de structuur en de geschiedenis van het gebouw.

2. Plaatsbezoek door deskundige
 

We plannen een plaatsbezoek in met een van onze ervaren asbestdeskundigen.

3. Visuele inspectie en monstername

Onze deskundigen identificeren asbesthoudende materialen in het gebouw door middel van visuele inspectie en monstername van verdachte materialen.

4. Niet-destructieve asbestinventarisatie

De monstername gebeurt oppervlakkig en zonder schade aan het gebouw. Dit wordt een niet-destructieve asbestinventarisatie genoemd.

5. Laboratoriumanalyse
 

De monsters worden naar een geaccrediteerd laboratorium gestuurd voor analyse op aanwezigheid van asbestvezels. Het analysecertificaat bevestigt of het verdachte materiaal asbestvezels bevat.

6. Asbestattest van OVAM
 

Onze deskundige rapporteert de bevindingen aan OVAM op basis van de visuele inspectie en laboratoriumanalyse. OVAM verstrekt een asbestattest dat via MEXP aan de klant wordt verstrekt.

Minimal Roof Ridge

Bespaar tijd en laat uw EPC- en Asbestattest tijdens één afspraak opstellen

Het gelijktijdig laten opstellen van een EPC- en asbestattest biedt u gemak, kostenbesparing, waardevolle inzichten en een betere voorbereiding op vastgoedtransacties. Maak gebruik van onze dienstverlening en geniet van de voordelen door beide attesten samen te laten opstellen.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een efficiënte en betrouwbare service!

Image by Tneil Abt

Kosten van een asbestattest opvragen

De prijs van een asbestattest varieert afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal monsters dat genomen moet worden. Grotere woningen met meer ruimtes vereisen meer monsters, wat resulteert in hogere kosten. De prijs voor een asbestattest ligt doorgaans tussen €450 en €950 (excl. btw).

 

Voordat de inspectie plaatsvindt en het attest wordt afgegeven, zal een asbestdeskundige u vragen om relevante documenten over de woning te verstrekken. Dit is nodig voor een vooronderzoek en om het aantal inspectiegebieden te bepalen. Vervolgens zal er een bezoek aan de locatie worden gebracht, waar alle ruimtes grondig worden geïnspecteerd. Het aantal benodigde monsters is afhankelijk van de specifieke woning. Bij elke offerte worden standaard 4 monsters genomen. Het hebben van gedetailleerde documentatie over de constructie en bouw van de woning kan het aantal extra monsters verminderen. Na het opstellen van de inventaris kan de asbestdeskundige het attest finaliseren en registreren in de databanken van OVAM. Het aanvragen van het asbestattest is inbegrepen in de offerte.

 

U kunt bij ons een asbestattest aanvragen of alleen monsters laten nemen voor sloopwerkzaamheden. Vraag nu uw asbestattest aan en ontvang binnenkort een offerte voor een asbestinventarisatie.

Het nemen en analyseren van 4 monsters kan tegen een vast tarief. Als u extra monstername wilt laten uitvoeren, neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Onze asbestdeskundige zal u spoedig hierover contacteren.

simone-hutsch-_wpce-AsLxk-unsplashcrop.j

Contacteer ons

Heeft u vragen over een asbestattest? Contacteer dan vrijblijvend de asbest-experts van MEXP!

RICS+Logo+®-purple_0.jpg
Label_erkend_Belastingdienst_liggend_zw w.png
kavex.png
Febevex.png
TEGOVA_MEXP_tr.png

Wil u meer weten over het asbestattest
of een afspraak maken met onze experts?

Contacteer ons

Toffee MEXP

Toffee

Head of security

bottom of page