top of page
Residential building

EPC Gemeenschappelijke Delen

Energieprestatiecertificaat (EPC) voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw
 

Het energieprestatiecertificaat (EPC) voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw geeft inzicht in de energiezuinigheid van de gedeelde ruimtes (vloeren, muren, daken, enz.) en collectieve installaties. Bovendien bevat het aanbevelingen om de energieprestaties te verbeteren.


Voor grote appartementsgebouwen met 15 of meer eenheden is het EPC voor gemeenschappelijke delen verplicht sinds 2022. Vanaf 2023 geldt deze verplichting ook voor gebouwen met 5 eenheden en vanaf 2024 voor gebouwen met 2 eenheden. Het EPC is verplicht, ongeacht of het gebouw verkocht of verhuurd wordt.

Vraag makkelijk uw EPC keuring aan

Renovated Building

Wanneer is een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) vereist voor een appartementsgebouw?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijk beheerde delen (EPC GD) is verplicht voor alle appartementsgebouwen, aangezien alle appartementsgebouwen gemeenschappelijke delen hebben.
 

 • Een appartementsgebouw bestaat uit minstens twee residentiële gebouweenheden.
   

 • Dit geldt niet alleen voor appartementsgebouwen met gemeenschappelijke ruimten zoals traphallen.
   

 • Zowel appartementsgebouwen met één eigenaar als met meerdere eigenaars vallen onder deze verplichting.

In de onderstaande tabel kunt u zien wanneer het EPC GD uiterlijk aanwezig moet zijn op basis van het aantal aanwezige gebouweenheden.
 

Onder "gebouweenheden" vallen zowel appartementen als kleine niet-residentiële eenheden (winkels, medische praktijken, kantoren, enz.). Bij het bepalen van het aantal eenheden in het gebouw moet altijd gekeken worden naar de feitelijke situatie, die mogelijk kan verschillen van de vergunde situatie.

Tabel EPC GD.png

Wat zijn de gemeenschappelijke delen?

In een appartementsgebouw worden vloeren, muren, daken, collectieve installaties en openingen in de gemeenschappelijke ruimten beheerd door één eigenaar of vaak door meerdere eigenaars gezamenlijk.

In het geval van meerdere eigenaars moeten zij samen beslissen over de renovatie van deze gemeenschappelijke delen.

Procedure bij opstellen van een EPC Gemeenschappelijk Delen (EPC GD)

 • De syndicus verzamelt alle bewijsstukken met betrekking tot isolatie, schrijnwerk, collectieve installaties, en andere informatie over het gebouw. Deze stap is van cruciaal belang voor een correct en volledig EPC GD. Het EPC GD bepaalt namelijk de energieprestatiecertificaten van alle eenheden in het gebouw. Bij een onvolledig EPC GD kunnen de energieprestatiecertificaten van de eenheden niet worden opgesteld, en bij een foutief EPC GD zullen alle energieprestatiecertificaten van de eenheden in het gebouw fouten bevatten.
   

 • Tijdens een plaatsbezoek ontvangt de energiedeskundige type A bewijsstukken, informatie en toegang tot het gebouw (inclusief de eenheden). De energiedeskundige onderzoekt de gemeenschappelijke ruimtes en collectieve installaties, waarbij gegevens worden verzameld over de energiezuinigheid van het gebouw, zoals het dak, de buitenmuren, de vloer, de vensters, de deuren, de verlichting, de tussenvloeren en de binnenmuren, evenals de installaties voor verwarming, warmwaterproductie in het stooklokaal en zonne-energie-installaties.
   

 • De energiedeskundige verstrekt het 'EPC Gemeenschappelijke Delen' aan de aanvrager, oftewel de eigenaar van het gebouw of de VME. Het wordt aanbevolen om de aanbevelingen samen met de eigenaar, de VME en de syndicus te bespreken. Indien iemand eigenaar is van een appartement of een kleine niet-residentiële eenheid in een appartementsgebouw, dient hij/zij een kopie van het EPC van de gemeenschappelijke delen aan de potentiële koper of huurder te tonen.
   

 • Bij verkoop wordt zowel het EPC van het appartementsgebouw als het EPC van de individuele eenheid overgedragen aan de nieuwe eigenaar(s).

Image by Point3D Commercial Imaging Ltd.
Minimal Roof Ridge

Bespaar tijd en laat uw EPC- en Asbestattest tijdens één afspraak opstellen

Het gelijktijdig laten opstellen van een EPC- en asbestattest biedt u gemak, kostenbesparing, waardevolle inzichten en een betere voorbereiding op vastgoedtransacties. Maak gebruik van onze dienstverlening en geniet van de voordelen door beide attesten samen te laten opstellen.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een efficiënte en betrouwbare service!

Graag meer informatie? Wij bellen u!

Renovated Building

Doel van het EPC Gemeenschappelijke Delen (EPC GD)

 • Het Energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen (EPC GD) biedt eigenaren inzicht in de energetische prestaties van deze gemeenschappelijk beheerde delen (het gebouw) en geeft ook aan hoe de eigenaar(s) deze prestaties kan/kunnen verbeteren.
   

 • De informatie uit het EPC GD wordt automatisch gebruikt bij het opstellen van de EPC's voor de eenheden (appartementen, winkels, kantoren, enz.) in het gebouw. De nauwkeurigheid van het EPC GD heeft dus directe invloed op de kwaliteit en het energielabel van de EPC's van de eenheden in het gebouw.

simone-hutsch-_wpce-AsLxk-unsplashcrop.j

Contacteer ons

Heeft u vragen over een EPC? Contacteer dan vrijblijvend de EPC-experts van MEXP!

Toffee MEXP

Toffee

Head of security

RICS+Logo+®-purple_0.jpg
Label_erkend_Belastingdienst_liggend_zw w.png
kavex.png
Febevex.png
TEGOVA_MEXP_tr.png

Wil u meer weten over een EPC-attest of een afspraak maken met onze experts?

Contacteer ons

bottom of page