top of page
Luxurious Hotel Room

EPC kleine niet-residentiële eenheden (EPC kNR)

Het energieprestatiecertificaat (EPC) voor kleine niet-residentiële eenheden, afgekort EPC kNR, kan sinds 2020 worden opgesteld bij de verhuur, verkoop en andere overdracht van gebouweenheden die niet bedoeld zijn om in te wonen, zoals horeca- of winkelruimtes, kleine kantoren, praktijken, B&B's, enzovoort.
 

Dit EPC geeft informatie over de energiezuinigheid van een kleine niet-residentiële gebouweenheid. Het bevat tevens concrete aanbevelingen om het energieverbruik van de eenheid te verminderen.


Vanaf 2023 heeft de eigenaar van het gebouw de mogelijkheid om in plaats van een EPC kNR een EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) op te stellen.

Vraag makkelijk uw EPC keuring aan

Wanneer is een EPC vereist voor een woning?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) voor kleine niet-residentiële eenheden (kNR) wordt opgesteld voor kleine eenheden met een niet-residentiële bestemming. Deze eenheden zijn klein van formaat en maken geen deel uit van een groter niet-residentieel geheel, zoals een winkelcentrum. Er moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
 

 • De bruikbare vloeroppervlakte van de eenheid is niet groter dan 500 m².
   

 • Het aaneengesloten niet-residentiële geheel waarin de eenheid zich bevindt, mag niet groter zijn dan 1000 m² en mag geen niet-residentiële eenheid bevatten die groter is dan 500 m².
   

 • Wie zijn kleine niet-residentiële gebouweenheid verkoopt, overdraagt of verhuurt, moet altijd in het bezit zijn van een geldig EPC.
   

 • Op het moment dat de gebouweenheid (volgens de open definitie) wordt aangeboden voor verkoop of verhuur, moet er een geldig EPC beschikbaar zijn.
   

 • Bij de overdracht (uiterlijk op de datum van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht) moet het EPC aan de nieuwe eigenaar of huurder worden verstrekt.

Bij het te koop of te huur aanbieden van de gebouweenheid, moeten bepaalde elementen uit het EPC worden vermeld in advertenties of bekendmakingen. Deze verplichting geldt voor eigenaars, makelaars, notarissen, enzovoort.

Graag meer informatie? Wij bellen u!

Procedure bij opstellen van een EPC kleine niet-residentiële eenheden

Om een Energieprestatiecertificaat (EPC) op te maken, dient een erkende energiedeskundige type A te worden geraadpleegd.
 

De energiedeskundige:
 

 • Voert de nodige inspecties uit tijdens een plaatsbezoek.
   

 • Beoordeelt de isolatiematerialen, ramen, verwarmings-, koelings-, warmwater- en ventilatiesystemen.
   

 • Maakt gebruik van een door de overheid goedgekeurd softwareprogramma.
   

 • Daarnaast maakt de energiedeskundige gebruik van bewijsstukken. Dit zijn documenten van de eigenaar die de aanwezigheid van isolatie, materialen of apparatuur aantonen.
   

 • Het opstellen van een EPC neemt doorgaans ongeveer een halve dag in beslag.

Shop window

Het EPC kNR heeft een geldigheidsduur van 10 jaar, maar vervalt in de volgende gevallen:
 

 • Wanneer de bestemming van de gebouweenheid verandert, bijvoorbeeld van winkel, restaurant of kantoor naar wonen of vice versa.

 • Wanneer er een nieuw EPC wordt ingediend.

 

Het EPC kNR toont een energiescore en een energielabel (van F tot A+) die de energieprestatie van het gebouw aangeven op een schaal van rood (slecht) naar groen (goed).
 

Het EPC kNR bevat ook aanbevelingen om de kleine niet-residentiële gebouweenheid nog energiezuiniger te maken. Deze aanbevelingen zijn richtinggevend, maar niet verplicht.

Minimal Roof Ridge

Bespaar tijd en laat uw EPC- en Asbestattest tijdens één afspraak opstellen

Het gelijktijdig laten opstellen van een EPC- en asbestattest biedt u gemak, kostenbesparing, waardevolle inzichten en een betere voorbereiding op vastgoedtransacties. Maak gebruik van onze dienstverlening en geniet van de voordelen door beide attesten samen te laten opstellen.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een efficiënte en betrouwbare service!

simone-hutsch-_wpce-AsLxk-unsplashcrop.j

Contacteer ons

Heeft u vragen over een EPC? Contacteer dan vrijblijvend de EPC-experts van MEXP!

Toffee MEXP

Toffee

Head of security

RICS+Logo+®-purple_0.jpg
Label_erkend_Belastingdienst_liggend_zw w.png
kavex.png
Febevex.png
TEGOVA_MEXP_tr.png

Wil u meer weten over een EPC-attest voor uw woning of een afspraak maken met onze experts?

Contacteer ons

bottom of page