EPC Residentieel
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor woningen
Een energieprestatiecertificaat, oftewel EPC, geeft inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw. Het is van toepassing op residentiële eenheden, zoals woningen, appartementen en collectieve woongebouwen zoals studentenhuizen.
Het EPC dient ter informatie voor potentiële kopers of huurders, maar kan ook vereist zijn om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies. Daarnaast kan het dienen als bewijs dat uw woning of appartement voldoende gerenoveerd is.
Vraag makkelijk uw EPC keuring aan
Wanneer is een EPC vereist voor een woning?
Bij het te koop of te huur aanbieden van een woning, appartement, studio, enz., is een Energieprestatiecertificaat (EPC) vereist. Dit geldt vanaf 1 april 2022 ook, als u verkoopt zonder enige vorm van publicatie.
​
-
Sinds 2022 kunnen alleen EPC's die na 2019 zijn opgesteld, worden gebruikt bij verkoop. Het nieuwe EPC moet al aanwezig zijn op het moment van verkoop.
-
Vanaf 1 mei 2023 is een EPC vereist bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom.
-
Als u binnen 5 jaar een woning met een slechte energieprestatie renoveert, komt u mogelijk in aanmerking voor een EPC-labelpremie en/of renovatiekrediet met rentesubsidie. Dit geldt voor energierenovaties na aankoop. U moet telkens de slechte of verbeterde energieprestatie aantonen met een EPC.
-
Vanaf 2023 geldt er na aankoop of andere vormen van overdracht een renovatieverplichting voor gebouwen met een slechte energieprestatie. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met een EPC-label E of F, moeten binnen 5 jaar na aankoop verplicht worden gerenoveerd naar label D of beter. U moet een EPC laten opstellen om de renovatie te kunnen aantonen.
-
Vanaf 1 oktober 2022 zijn de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen bevroren, voor een periode van 1 jaar. Er mag geen indexering plaatsvinden voor woningen met een EPC-label E of F, of voor woningen zonder EPC-attest. Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%.
Graag meer informatie? Wij bellen u!
Procedure bij opstellen van een EPC Residentieel
Het EPC-certificaat wordt opgesteld door de erkende MEXP energiedeskundige type A.
​
De MEXP energiedeskundige:
-
Voert de nodige inspecties uit tijdens een fysiek bezoek aan de locatie.
-
Controleert de isolatiematerialen, ramen, verwarmings-, koelings-, warmwatervoorzieningen, ventilatiesystemen, enz.
-
Maakt gebruik van een door de overheid verstrekt softwareprogramma.
-
De energiedeskundige maakt tevens gebruik van bewijsstukken. Dit zijn documenten verstrekt door de eigenaar ter ondersteuning van de aanwezigheid van isolatie, materialen of apparatuur.
-
Het opstellen van een EPC-certificaat duurt doorgaans ongeveer een halve dag.
Bespaar tijd en laat uw EPC- en Asbestattest tijdens één afspraak opstellen
Het gelijktijdig laten opstellen van een EPC- en asbestattest biedt u gemak, kostenbesparing, waardevolle inzichten en een betere voorbereiding op vastgoedtransacties. Maak gebruik van onze dienstverlening en geniet van de voordelen door beide attesten samen te laten opstellen.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een efficiënte en betrouwbare service!
Hoe verloopt een EPC keuring?
1. Opmeting van de woning
Er wordt een meting uitgevoerd van de buitenafmetingen van de woning, inclusief ramen en deuren (tenzij gedetailleerde bouwplannen beschikbaar zijn).
2. Controle vaste elementen
Het uitvoeren van een grondige controle op verschillende essentiële aspecten.
Dit omvat onder andere het controleren van de verwarmingsinstallatie, ventilatie, isolatie en het sanitair warmwatersysteem.
3. Opstellen EPC
Het verwerken van gegevens en het opstellen van een Energieprestatiecertificaat (EPC).
Deze taken worden uitgevoerd na de inspectie in de geautoriseerde certificatiesoftware.
Wil u meer weten over een EPC-attest voor uw woning of een afspraak maken met onze experts?