top of page
  • MEXP

Wat is een VLABEL-schatting?

Als u een onroerend goed erft, moet u de waarde ervan aangeven bij de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) om de erfbelasting te berekenen. Een VLABEL schatting is een officiële waardebepaling van vastgoed zoals een woning, flat, bouwterrein of ander onroerend goed, specifiek voor de Vlaamse Belastingdienst. Het schattingsverslag moet voldoen aan bepaalde vorm- en kwaliteitsnormen en gemaakt worden door een VLABEL erkend schatter. MEXP staat op de lijst van schatters-experten. Onze onafhankelijke vastgoedschatting dient als basis voor de fiscus om de belastingen op onroerende goederen te berekenen. Een erkende VLABEL schatting zorgt ervoor dat je een juist bedrag doorgeeft aan de fiscus.

 

VLABEL schatting: verplicht of niet?

Een VLABEL-schatting is niet verplicht wanneer u onroerend goed erft en de waarde van het onroerend goed hoger is dan de vrijstelling van de erfbelasting. De vrijstelling van de erfbelasting is afhankelijk van de relatie tussen de overledene en de erfgenaam.


Bij overlijden zijn er drie mogelijkheden:

1.      De notaris of uzelf bepaalt de waarde van het vastgoed en geeft dit door aan de fiscus.

2.      Een VLABEL-schatter, zoals MEXP, doet een bindende schatting. VLABEL gaat op voorhand akkoord met deze schatting.

3.      Fiscus schat het vastgoed (is gratis)

Een VLABEL-schatting is aan te raden wanneer u onroerend goed schenkt.

Als u onroerend goed verkoopt, dan is een VLABEL-schatting niet verplicht. U moet wel de verkoopprijs van het onroerend goed vermelden in de aangifte van de personenbelasting

 

Waarom is een VLABEL schatting dan toch nuttig?


  • Zekerheid: De VLABEL schatting is bindend voor de fiscus. Dit betekent dat ze de geschatte waarde zullen accepteren, waardoor je zeker bent van een correcte berekening van de verschuldigde belastingen.

  • Vermijd discussies: Een VLABEL schatting helpt discussies met de fiscus te vermijden over de waarde van je onroerende goederen.

  • Bescherming tegen te hoge of te lage schatting: Schat je te hoog, dan betaal je te veel belastingen. Schat je te laag, dan riskeer je controles en boetes. Een professionele schatter helpt je om de juiste waarde te bepalen.

 

Waarom kiezen voor MEXP als VLABEL-schatter?

U kunt een beroep doen op een erkende schatter-expert, die een objectieve en professionele schatting maakt volgens de richtlijnen van VLABEL. Zo vermijdt u discussies met de fiscus en betaalt u niet te veel belasting.

 

  • Onze schattingsrapporten voldoen aan de formele en kwalitatieve richtlijnen van VLABEL. Elk verslag is zorgvuldig onderbouwd en voorzien van vergelijkingspunten, afbeeldingen en andere relevante gegevens.

  • We streven naar een snelle en flexibele dienstverlening. Binnen 48 uur na uw aanvraag nemen we contact met u op en binnen 10 werkdagen na het bezoek ter plaatse ontvangt u het schattingsrapport.

  • Bij ons betaalt u een eerlijke en duidelijke prijs. Onze tarieven zijn vastgesteld per type vastgoed, zonder verrassingen of extra kosten.

  • Wij bieden een klantgerichte aanpak en zorgen voor een zorgeloze begeleiding. Ons team staat klaar om u te adviseren en te ondersteunen, en neemt de communicatie met VLABEL op zich.

MEXP is een erkende schatter-expert die u kan helpen bij een VLABEL-schatting. We zijn actief over heel Vlaanderen en hebben een jong en dynamisch team van gediplomeerde en ervaren vastgoedexperten.

Wanneer u kiest voor MEXP als VLABEL-schatter, kiest u voor zekerheid, betrouwbaarheid en gemak. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of meer informatie. We helpen u graag verder!


VLABEL schatting MEXP

877 views

Commentaires


bottom of page