top of page
  • MEXP

6% btw tijdelijk ruimer toe te passen door energieakkoord!

Het energieakkoord heeft goed nieuws voor wie ecologisch (ver)bouwt. Zo wordt het verlaagde btw-tarief van 6% op afbraak en heropbouw van een woning met een jaar verlengd en geldt dat 6%-tarief tijdelijk ook voor de installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in een ‘jonge woning’. Hoe zit dat juist?


6% btw tijdelijk ruimer toe te passen door energieakkoord

Afbraak en wederopbouw


Waarover gaat het?

Sinds 1 januari 2021 geldt het btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw tijdelijk voor het hele grondgebied (en dus niet enkel voor 32 welbepaalde stedelijke gebieden).


Wanneer van toepassing?

In de eerste plaats als u als bouwheer een aannemingscontract sluit met een aannemer aan wie u de opdracht geeft om een bestaand gebouw af te breken en op hetzelfde perceel een nieuwe woning herop te bouwen. Daarnaast geniet ook de verkoop van woningen (na afbraak en heropbouw) het verlaagde tarief.


Voorwaarden.

De bouwheer/koper van de woning moet die gebruiken als enige en eigen woning. Daarnaast moet de bewoonbare oppervlakte van de woning beperkt blijven tot 200 m².


Verlengd tot en met 31 december 2023!

Initieel was die maatregel slechts geldig tot en met 31 december 2022. Die wordt nu met een jaar verlengd, dus tot en met 31 december 2023 (art. 1 KB 27.03.2022, BS 31.03.2022) . De voorwaarden om dat verlaagde tarief te genieten, blijven ongewijzigd.


Zonnepanelen en warmtepompen


6% btw als woning minstens tien jaar oud is.

Laat u werken uitvoeren aan een pand dat minstens tien jaar in gebruik genomen is en dat na de werken hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt wordt, dan geniet u het verlaagde btw-tarief van 6%. Het gaat dan bv. om de levering en installatie van sanitair, het leggen van een nieuwe vloer, de levering met plaatsing van zonnepanelen, enz.


Nu ook 6% als woning jonger dan tien jaar is?

Jawel, toch voor welbepaalde ‘groene’ werken die het mogelijk maken om het verbruik van fossiele energie te verminderen.


Tip. Dat mogen ook nieuwbouwwoningen zijn.


Let op! Bij aankoop van een woning op plan, inclusief bv. een warmtepomp of zonnepanelen, is het gewone btw-tarief van 21% van toepassing (persbericht op https://vanpeteghem.belgium.be ).


Welke werken?

Kortweg de levering met installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen op of in de onmiddellijke nabijheid van de woning (nieuw art. 1quater/1 KB/Btw nr. 20) .


Let op! Het verlaagde tarief geldt dus niet als u bv. een warmtepomp koopt en die zelf installeert.


Vermelding op factuur.

Op de factuur moet de aannemer uitdrukkelijk vermelden dat voldaan is aan de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief.


Tijdelijke maatregel.

Het verlaagde tarief van 6% is van toepassing van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023. Na die datum moet dus in principe opnieuw voldaan zijn aan de ouderdomsvereiste van tien jaar opdat het verlaagde btw-tarief toegepast zou kunnen worden.


Hoe die datum beoordelen?

U moet rekening houden met de datum van ‘opeisbaarheid’ van de btw (art. 38, §1 W.Btw) . Het tarief van 6% is dus reeds van toepassing op facturen die sinds 1 april 2022 uitgereikt werden, ook als de overeenkomst voordien ondertekend werd.


Let op! Het tarief van 21% btw blijft in principe wel van toepassing op reeds vóór 1 april 2022 betaalde voorschotten.Bel het gratis nummer 0800/23022 voor een afspraak of meer informatie.

96 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page