top of page
MEXP

Energierenovatie na verkoop Vlaamse woning vanaf 2023

De energienormen worden alsmaar strenger. In Vlaanderen komen er ook steeds meer verplichtingen voor bestaande gebouwen. Vanaf 1 januari 2023 zal er ook een renovatieverplichting zijn voor residentiële gebouwen. Hoe zit dat juist?


MEXP Energierenovatie na verkoop Vlaamse woning vanaf 2023

In de drie gewesten


Energienormen bij nieuwbouw of verbouwing.

Zoals u wellicht weet, moet u als u een nieuw gebouw bouwt of verbouwt, aan strenge energienormen voldoen, bv. inzake E-peil, ventilatie en de verplichte isolatie. In Wallonië en Brussel gelden nog steeds enkel deze normen.


Vlaanderen: ook oudere gebouwen


Renovatieverplichting niet-residentieel gebouw.

Indien u een handelspand of kantoor overdraagt sinds 1 januari 2022, bv. door verkoop, moet de verwerver binnen de vijf jaar aan bepaalde energievereisten voldoen. Het gaat om dakisolatie, dubbelglas, centrale verwarming en koelinstallaties. Daarbovenop moeten kleine niet-residentiële gebouwen een energielabel C of beter behalen.


Energienormen voor (huur)woningen.

In Vlaanderen zijn er voor woningen wel normen die ook voor bestaande gebouwen gelden, nl. inzake dakisolatie en dubbelglas. Bij de verhuur van zo’n gebouw is er daarop ook een sanctie voorzien. Er bestaan wél uitzonderingen voor woningen die al energiezuinig zijn.


Wat wijzigt vanaf 2023 in Vlaanderen?


Renovatieplicht voor woningen.

Wie vanaf 1 januari 2023 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een huis of appartement met EPC-label E of F, moet minstens een EPC-label D halen binnen de vijf jaar na verlijden van de authentieke akte. Dat moet bewezen worden met een nieuw EPC. De Vlaamse regering heeft op 8 juli 2022 het besluit daarover definitief goedgekeurd.


Notariële akte vanaf 1 januari 2023.

De nieuwe verplichting geldt als de akte na 1 januari 2023 verleden wordt. Eventueel moet u dus nog achter de veren van de notaris zitten om eraan te ontsnappen. De renovatieverplichting geldt voor een verkoop, maar niet voor de overdracht van aandelen of bij erfenis.


Ook voor appartementen!

Dat geldt dus ook voor een appartement dat vanaf 2023 aangekocht wordt. Het kan dan nodig zijn (afhankelijk van de situatie) dat er binnen de vijf jaar werken gebeuren aan gemene delen zoals de gevel, het dak en de collectieve verwarming.


Informatieplicht.

Net als bij de renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen zal u als verkoper of vastgoedmakelaar rekening moeten houden met een informatieplicht. U moet geïnteresseerde kopers wijzen op het feit dat er een renovatieplicht geldt en dat ze daarover op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (zie https://energiesparen.be/renovatieverplichting ) meer informatie kunnen terugvinden.


Ook strenger voor niet-residentieel gebouw!

Voor een niet-residentieel gebouw bestaat er al sinds 2022 een dergelijke verplichting. Vanaf 1 januari 2023 wordt ook hier de regeling strenger en moet naast de bestaande verplichtingen het gebouw binnen de vijf jaar na overdracht ook een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5% (of label E) behalen.


Let op! Komt de koper de verplichting niet na (residentieel of niet-residentieel), dan riskeert hij een administratieve geldboete van € 500 tot € 200.000. Er wordt dan ook een nieuwe termijn opgelegd om aan de verplichting te voldoen.



Bel het gratis nummer 0800/23022 voor een afspraak of meer informatie.

1,121 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page