top of page
  • MEXP

Waarom een EPC attest nodig is voor uw woning

Bent u van plan uw woning te verkopen of te verhuren? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het energieverbruik en de energie-efficiëntie van uw woning. Een essentieel document dat u in deze situaties nodig heeft, is het energieprestatiecertificaat, ook wel bekend als het EPC. In dit blogartikel zullen we uitleggen waarom een EPC attest vereist is voor een woning en hoe het u kan helpen bij het optimaliseren van uw energieprestaties.


Het EPC attest biedt inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Het certificaat is niet alleen van belang voor potentiële kopers of huurders, maar kan ook vereist zijn om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies. Bovendien kan het fungeren als bewijs dat uw woning of appartement voldoende gerenoveerd is.


Wanneer is een EPC vereist voor een woning?


Vanaf 1 april 2022 is een Energieprestatiecertificaat (EPC) vereist bij het te koop of te huur aanbieden van een woning, appartement, studio, enzovoort. Dit geldt zelfs als u verkoopt zonder enige vorm van publicatie. Belangrijk om te weten is dat sinds 2022 alleen EPC's die na 2019 zijn opgesteld, kunnen worden gebruikt bij verkoop. Het nieuwe EPC moet dus al aanwezig zijn op het moment van verkoop.


Vanaf 1 mei 2023 is een EPC attest vereist bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom. Dit betekent dat het EPC certificaat een belangrijk document is dat u nodig heeft bij de overdracht van uw woning.


Daarnaast kan een EPC u ook financiële voordelen bieden. Als u binnen 5 jaar een woning met een slechte energieprestatie renoveert, komt u mogelijk in aanmerking voor een EPC-labelpremie en/of renovatiekrediet met rentesubsidie. Deze voordelen gelden voor energierenovaties na aankoop en u moet telkens de slechte of verbeterde energieprestatie aantonen met een EPC.


Gebouwen met een slechte energieprestatie hebben een renovatieverplichting vanaf 2023. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met een EPC-label E of F, moeten binnen 5 jaar na aankoop verplicht worden gerenoveerd naar label D of beter. Om de renovatie te kunnen aantonen, dient u een EPC te laten opstellen.


Een laatste belangrijk aspect is dat vanaf 1 oktober 2022 de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen bevroren zijn voor een periode van 1 jaar. Er mag geen indexering plaatsvinden voor woningen met een EPC-label E of F, of voor woningen zonder EPC-attest. Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%. Dit kan een grote impact hebben op de huurprijs die u kunt vragen voor uw woning.


Het EPC attest is een cruciaal document dat u nodig heeft bij de verkoop, verhuur en renovatie van uw woning. Het geeft niet alleen inzicht in de energie-efficiëntie van uw woning, maar kan u ook financiële voordelen opleveren en zorgen dat u voldoet aan de wettelijke verplichtingen.


Bent u op zoek naar een professioneel EPC keuringsbedrijf dat u kan helpen bij het verkrijgen van een EPC attest voor uw woning? Neem dan contact met ons op via onze website om een EPC keuring te laten uitvoeren. Onze ervaren experts zullen ervoor zorgen dat uw EPC certificaat nauwkeurig wordt opgesteld en u alle benodigde informatie ontvangt om uw energieprestaties te optimaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een energiezuinigere toekomst!


Vraag uw EPC keuring aan: klik hier

1,155 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page