top of page
  • MEXP

Wanneer is een EPC nodig?

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het is verplicht bij de notariële overdracht in volle eigendom en verhuur van bestaande gebouwen. Maar in welke situaties is een EPC precies vereist?


Een EPC moet worden opgesteld voor elke wooneenheid, wat zowel een appartement, een eengezinswoning als een collectief woongebouw kan zijn. Voor residentiële gebouwen en eenheden geldt de EPC-verplichting in de volgende gevallen:


1. Verkoop van een residentiële eenheid: wanneer u een woning of appartement wilt verkopen, moet er een geldig EPC aanwezig zijn. Dit EPC-certificaat geeft potentiële kopers informatie over de energieprestaties van het gebouw.


2. Vestiging van een opstalrecht of erfpacht: als u een opstalrecht of erfpacht wilt vestigen op een residentiële eenheid, is ook hier een EPC vereist. Deze regel geldt wanneer u bijvoorbeeld een gebouw wilt plaatsen op een stuk grond waarop u een opstalrecht hebt verkregen.


3. Verhuur: bij de verhuur van een residentiële eenheid is eveneens een EPC nodig. Het EPC-certificaat moet worden getoond aan de huurder, zodat deze op de hoogte is van de energieprestaties van het gehuurde pand.


Het is belangrijk op te merken dat er voor andere situaties dan de hierboven genoemde geen EPC-verplichting geldt voor residentiële eenheden en gebouwen. Bijvoorbeeld als u een woning erft of schenkt, is er geen specifieke verplichting om een EPC te hebben.

Sinds 1 april 2022 is er echter een nieuwe regelgeving van kracht. Zelfs bij overdracht zonder publiciteit, zoals een familiale overdracht, is een EPC verplicht. Het EPC moet dan beschikken over een energielabel en moet zijn opgesteld vanaf 2019. Dit betekent dat zelfs in situaties waarbij er geen commerciële verkoop is, een EPC-certificaat nog steeds noodzakelijk is.


Het is goed om te weten dat residentiële gebouwen die door de burgemeester als ongeschikt of onbewoonbaar zijn verklaard, vrijgesteld zijn van de EPC-verplichting bij verkoop. Dit is begrijpelijk, gezien de aard van dergelijke gebouwen en de noodzaak om ze te verbeteren voordat ze weer bewoonbaar worden.


Als u meer gedetailleerde informatie wilt over alles wat te maken heeft met het energieprestatiecertificaat (EPC), kunt u terecht op de website van de Vlaamse Overheid. Op hun pagina vindt u uitgebreide informatie over de vereisten, procedures en de geldigheid van het EPC.


Het EPC is een belangrijk instrument om de energieprestaties van gebouwen in kaart te brengen en bewustzijn te creëren rond energie-efficiëntie. Of u nu een woning wilt kopen, verkopen of verhuren, het is essentieel om op de hoogte te zijn van de EPC-verplichtingen en ervoor te zorgen dat u in overeenstemming bent met de geldende regels en voorschriften.


Hoe verloopt een EPC keuring?

1. Opmeting van de woning

Er wordt een meting uitgevoerd van de buitenafmetingen van de woning, inclusief ramen en deuren (tenzij gedetailleerde bouwplannen beschikbaar zijn).


2. Controle vaste elementen

Het uitvoeren van een grondige controle op verschillende essentiële aspecten.

Dit omvat onder andere het controleren van de verwarmingsinstallatie, ventilatie, isolatie en het sanitair warmwatersysteem.


3. Opstellen EPC

Het verwerken van gegevens en het opstellen van een Energieprestatiecertificaat (EPC).

Deze taken worden uitgevoerd na de inspectie in de geautoriseerde certificatiesoftware.


Heeft u vragen over een EPC?

Contacteer dan vrijblijvend de EPC-experts van MEXP!


Vraag uw EPC keuring aan: klik hier

11,578 views

Recent Posts

See All

تعليقات


bottom of page