top of page
  • MEXP

Wat wijzigt er aan de Vlaamse EPC-verplichting vanaf 2023?

De regels over het EPC-attest veranderen regelmatig, vooral in Vlaanderen. Wat is vandaag verplicht in de verschillende gewesten (EPB in Brussel, PEB in Wallonië)? Wat zal er daaraan wijzigen vanaf 2023 in het Vlaams gewest?


Wat wijzigt er aan de Vlaamse EPC-verplichting vanaf 2023

EPC-verplichtingen vandaag


Steeds ruimere verplichting in Vlaanderen.

In Vlaanderen is een EPC (of EPC Bouw bij nieuwbouw) verplicht bij de verkoop van een woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw (kantoor, broodjeszaak, medische praktijk, …). Ook bij de verhuur voor meer dan twee maanden moet er een EPC voorhanden zijn.


EPC gemeenschappelijke delen.

Sinds 2022 moet er bij appartementsgebouwen een EPC voor de gemeenschappelijke delen opgemaakt worden (‘EPC GD’). Die verplichting staat los van een verkoop of verhuur. Dat EPC is momenteel verplicht bij minstens 15 wooneenheden.


Wat wijzigt in Vlaanderen vanaf 2023?


EPC gemeenschappelijke delen.

Vanaf 2023 moet er bij appartementsgebouwen een EPC voor de gemeenschappelijke delen opgemaakt worden als er minstens vijf wooneenheden aanwezig zijn.


Grote niet-residentiële gebouwen.

Ook voor de zgn. grote niet-residentiële gebouwen moet u vanaf 2023 een EPC kunnen voorleggen. Een recent besluit (MB 18.07.2022) verduidelijkt wanneer die verplichting precies geldt. Dat is (1) bij de verkopen waarvoor publiciteit gevoerd wordt op of vanaf 01.01.2023, (2) wanneer compromis (ook wederzijdse aankoop-verkoopbelofte) gesloten wordt vanaf 01.01.2023, en (3) bij openbare verkopen waarvan de verkoopsvoorwaarden opgesteld worden vanaf 01.01.2023, (4) bij tehuurstelling.


Let op! Biedt u vandaag (of later nog dit jaar) een groot niet-residentieel gebouw te koop aan met publiciteit, dan heeft u geen EPC nodig. Staat het nog te koop op 01.01.2023, dan moet u dus wel tegen die datum een EPC kunnen voorleggen!


Goed om te weten.

De verplichting hangt ook samen met het type en de bestemming van het gebouw. Voor bv. industriële gebouwen, serres, stallen, enz. geldt er geen EPC plicht. Meer informatie vindt u op https://www.vlaanderen.be/energieprestatiecertificaat-voor-een-niet-residentieel-gebouw-epc-nr.


Sancties?

U riskeert een boete tussen € 500 en € 5.000 als er geen geldig EPC voorgelegd kan worden. Voor het niet vermelden van EPC in advertenties: vanaf € 250 tot € 5.000.


Brussel: geen wijziging


Wanneer verplicht?

Het EPB is enkel verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning groter dan 18 m² of van een kantoor groter dan 500 m². Er bestaan drie verschillende modellen van het EPB: EPB ‘Nieuwbouw’ voor nieuwbouwconstructies met een eerste stedenbouwkundige vergunning na 01.07.2008, EPB ‘Wooneenheid’ voor oudere (eventueel gerenoveerde) woningen (stedenbouwkundige vergunning ingediend vóór 01.07.2008) en EPB ‘Kantoren’ voor oudere kantoren die groter zijn dan 500 m² (stedenbouwkundige vergunning ingediend vóór 01.07.2008).


Wallonië: geen wijziging


Wanneer verplicht?

In Wallonië is het PEB verplicht bij de verkoop en verhuur van een gebouw met een totale bruikbare oppervlakte van meer dan 50 m². In appartementsgebouwen is in Wallonië een deelrapport nodig voor gemeenschappelijke installaties (verwarmingsinstallatie, ventilatiesysteem, eventuele zonnepanelen, …).Bel het gratis nummer 0800/23022 voor een afspraak of meer informatie.


Vraag uw EPC keuring aan: klik hier

3,384 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page